Olejek z kadzidłowca: król wśród olejków

Olejek z kadzidłowca

W skrócie

  • Olejek z kadzidłowca wpływa na zdrową regenerację komórek i utrzymuje komórki i tkanki w optymalnym stanie
  • Jest korzystny dla zdrowia skóry i może pomóc w leczeniu suchości skóry, w odwracaniu oznak starzenia oraz w zmniejszaniu widocznych rozstępów i blizn
Rozmiar tekstu:

Co to jest olejek z kadzidłowca?

Olejek z kadzidłowca, znany również pod nazwami frankincense lub olibanum, pozyskiwany jest z żywicy drzew Boswellia, zwłaszcza z gatunków Boswellia sacra i Boswellia carteri. Mleczno-biały sok ekstrahuje się z kory drzewa, a następnie pozostawia do stwardnienia w żywicę na kilka dni, po czym zeskrobuje w kropelkach o kształcie łez.

Drzewa Boswellia rosną w rejonach afrykańskich i arabskich, w tym w Jemenie, Omanie, Somalii i Etiopii. Oman jest najbardziej znanym i najstarszym źródłem kadzidła, skąd od tysięcy lat jest sprzedawany i wysyłany do innych części świata, szczególnie do krajów śródziemnomorskich, Indii i Chin.

Kadzidło najwyższej jakości jest czyste i srebrzyste, ale z lekkim zielonym odcieniem. Odmiany brązowo-żółte są dużo tańsze i łatwiej dostępne. W Omanie najlepsze kadzidło jest zwykle zarezerwowane dla sułtana i rzadko jest wysyłane z kraju.

Żywica kadzidłowa jest tradycyjnie spalana na kadzidło, a także zwęglana i mielona na proszek i stosowana przez egipskie kobiety jako ciężki eyeliner o nazwie kohl. W obecnych czasach żywica ta jest poddawana destylacji parowej, aby wytworzyć aromatyczny olejek mający wiele korzyści.

Olejek z kadzidłowca ma drzewny, ziemisty, korzenny i lekko owocowy aromat, który działa uspokajająco i relaksująco. Uważa się, że jest on słodszy, świeży i czystszy niż sama żywica z kadzidłowca.

Zastosowanie olejku z kadzidłowca

Olej z kadzidłowca od dawna jest ceniony na Bliskim Wschodzie, gdzie był używany w ceremoniach religijnych jako olejek do namaszczania przez tysiące lat. Jest również popularnym składnikiem kosmetyków, a jego ślady znaleziono nawet w pamiątkach z czasów dawnych Anglosasów i starożytnych Egipcjan.

Uważam, że olejek frankincense jest jednym z najważniejszych olejków eterycznych, który można wykorzystać w celach zdrowotnych. Jest znany ze swoich właściwości relaksacyjnych i jest użyteczny do wizualizacji, medytacji i przezwyciężania stresu i przygnębienia.

W aromaterapii olejek kadzidłowy jest albo wdychany, albo rozprowadzany przez rozpylacz – jest to bardzo skuteczny środek uspokajający, który wywołuje uczucie spokoju psychicznego, rozluźnienia i satysfakcji oraz pomaga złagodzić stany niepokoju, złość i stres.

Olejek kadzidłowy zapewnia zdrową regenerację komórek i utrzymuje komórki i tkanki w optymalnym stanie. Jest korzystny dla zdrowia skóry i może pomóc w leczeniu suchej skóry, odwracaniu oznak starzenia oraz zmniejszeniu widoczności rozstępów i blizn. Właściwości ściągające olejku z kadzidła mogą być wykorzystane do:

  • Wzmacniania dziąseł i cebulek włosów
  • Zatrzymywania krwawienia ran
  • Przyspieszania leczenia skaleczeń skóry, trądziku, ukąszeń owadów i czyraków

Skład olejku kadzidłowego

Głównymi składnikami oleju kadzidłowego są alkohol ketonowy (olibanol), substancje żywiczne (30 do 60%) i terpeny takie jak a-i p-pinen, kamfen, dipenten i fellandren. Zawiera on również alfa pinen, actanol, octan bornylu, linalool, octan oktylu, incensole i octan incensyl.

Monoterpeny i seskwiterpeny są najcenniejszymi składnikami olejku kadzidłowego. Zgodnie z książką Reference Guide for Essential Oils (Przewodnik po olejkach eterycznych) autorstwa Connie i Alana Higley, monoterpeny pomagają zapobiegać gromadzeniu się i usuwać toksyny z wątroby i nerek oraz mają właściwości antyseptyczne, przeciwbakteryjne, stymulujące, przeciwbólowe (lekko) i wykrztuśne.

Seskwiterpeny natomiast są w stanie przekraczać barierę krew-mózg i symulować układ limbiczny mózgu, a także podwzgórze, szyszynkę i przysadkę mózgową.

Korzyści z olejku kadzidłowego

Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania olejku z kadzidłowca są przypisywane głównie jego właściwościom przeciwzapalnym, ściągającym, antyseptycznym, dezynfekującym, trawiennym, moczopędnym i wykrztuśnym. Ma on również działanie zabliźniające, gojące i wiatropędne.

Olejek z kadzidłowca uważany jest za tonik, ponieważ przynosi korzyści wszystkim układom w organizmie, w tym układowi trawiennemu, oddechowemu, nerwowemu i wydalniczemu. Pomaga również w absorpcji składników odżywczych i wzmacnia układ odpornościowy. Olej z kadzidłowca okazał się przydatny w pewnych schorzeniach, takich jak:

Zapalenie stawów i reumatoidalne zapalenie stawów (RA) – Badania przeprowadzone przez naukowców z Cardiff University wykazały, że kadzidło może hamować produkcję cząsteczek zapalnych, pomagając zapobiegać rozpadowi tkanki chrzęstnej, która powoduje stany zapalne.

Ponadto stwierdzono, że kadzidło indyjskie, również będące przedstawicielem gatunku Boswellia, w badaniach przeprowadzonych na zwierzętach znacznie zmniejszało stany zapalne.

Jest to jeden z moich ulubionych środków, ponieważ widziałem, że działa też bardzo skutecznie jako naturalny środek przeciwbólowy u wielu moich byłych pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).

Przeziębienia i zaburzenia układu oddechowego – Olejek kadzidłowy może rozrzedzać flegmę zgromadzoną w drogach oddechowych i płucach i może dzięki temu łagodzić zapalenie oskrzeli i udrażniać drogi oddechowe.

Choroby jamy ustnej – antyseptyczne właściwości tego olejku mogą pomóc w zapobieganiu nieświeżemu oddechowi, ubytkom, bólom zębów, owrzodzeniom jamy ustnej i innym infekcjom.

Zaburzenia trawienia – olejek kadzidłowy przyspiesza wydzielanie soków żołądkowych, żółci i kwasów oraz stymuluje ruch perystaltyczny, aby umożliwić prawidłowy ruch pokarmu przez jelita.

Zdrowie macicy - Olejek kadzidłowy reguluje produkcję estrogenów u kobiet i zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu lub powstawania torbieli i guzów w macicy (rak macicy). Reguluje również cykl menstruacyjny kobiet przed menopauzą.

Kadzidło jest również ostatnio poddawane badaniom pod kątem jego potencjału w leczeniu raka. Naukowcy zaobserwowali, że w olejku kadzidłowym istnieje czynnik, który może pomóc w powstrzymaniu rozprzestrzeniania się raka.

Jak powstaje olejek kadzidłowy

Olej kadzidłowy jest wytwarzany poprzez destylację parową surowej żywicy. Kupując olejek z kadzidłowca upewnij się, że wybierzesz 100% czysty olejek najwyższej jakości.

Nie należy również mylić olejku z kadzidła z olejkami zapachowymi. Olejki eteryczne pochodzą z roślin, a olejki zapachowe są zwykle produkowane sztucznie i często zawierają syntetyczne chemikalia. Chociaż pachną przyjemnie i są zwykle tańsze, to olejki zapachowe nie dają korzyści terapeutycznych takich jak ekologiczne olejki eteryczne.

Jak działa olejek kadzidłowy?

Efekty i korzyści płynące ze stosowania olejku kadzidłowego można uzyskać, stosując go miejscowo, wdychając za pomocą dyfuzora lub parownika albo przyjmując doustnie w bardzo małych dawkach. Aby złagodzić ból, można po prostu masować olejkiem bolącą część ciała.

Natomiast zastosowanie dyfuzora lub inhalatora jest skuteczne w leczeniu przeziębienia i w udrażnianiu dróg oddechowych. Można również nalać kilka kropli olejku na czystą szmatkę i wdychać zapach lub dodać go do wody w wannie, aby zażyć orzeźwiającej kąpieli.

Olejek z kadzidłowca można nanosić bezpośrednio na skórę lub mieszać z innymi olejami nośnymi, takimi jak olejek jojoba, olej ze słodkich migdałów, z awokado, paczulowy, rozmarynowy, szałwiowy, cytrusowy i bazyliowy.

Czy olejek kadzidłowy jest bezpieczny?

Tak, można przyjąć, że kadzidło jest ogólnie bezpieczne. Radzę jednak najpierw przetestować je na małym kawałku skóry, aby sprawdzić, czy nie występuje nadwrażliwość na ten olejek. Przyjmując olejek kadzidłowy wewnętrznie, najlepiej rozcieńczyć jedną jego kroplę w jadalnym oleju nośnym (takim jak olej kokosowy), w łyżeczce miodu lub szklance czystej wody lub dowolnym niekwaśnym, niemlecznym napoju.

Można również umieścić kroplę lub dwie bezpośrednio pod językiem. Doustne przyjmowanie tego olejku nie jest zalecane dla dzieci w wieku poniżej sześciu lat.

Starszym dzieciom i nastolatkom również lepiej podawać ten olejek w większym rozcieńczeniu.

Należy również pamiętać, że nie wszystkie marki oleju kadzidłowego nadają się do użytku wewnętrznego, więc upewnij się co do tego, sprawdzając dokładnie etykietę na butelce.

Skutki uboczne oleju kadzidłowego

Nie zgłaszano poważnych skutków ubocznych stosowania tego olejku. Jednak w niektórych rzadkich przypadkach olejek kadzidłowy może powodować wysypkę na skórze i problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak nudności, bóle brzucha i nadkwaśność. Ma on również działanie rozrzedzające krew i może zwiększać ryzyko nieprawidłowego krwawienia u osób z zaburzeniami krzepnięcia lub przyjmujących leki przeciwzakrzepowe.

Olejek z kadzidłowca nie jest też zalecany kobietom w ciąży i matkom karmiącym, ponieważ działa on na ukrwienie macicy i może wywoływać miesiączkę, która może być niebezpieczna dla nienarodzonego płodu.