Olej rycynowy może łagodzić zapalenie stawów oraz pomagać przy rwie kulszowej i bólu pleców

Olej rycynowy

W skrócie

  • Olej rycynowy, pozyskiwany z nasion rącznika, jest stosowany już od tysięcy lat do leczenia wielu różnych schorzeń, chociaż badania naukowe na jego temat są nieliczne. Istnieją też doniesienia o pewnych negatywnych skutkach ubocznych oleju rycynowego, więc należy zachować ostrożność podczas eksperymentowania z jego użyciem
  • Nasiona rącznika zawierają bardzo wysokie stężenie kwasu tłuszczowego zwanego kwasem rycynolowym, który nadaje mu jego leczniczych właściwości
  • Nasiona rącznika zawierają również silną toksynę o nazwie rycyna – jest ona tak silna, że używa się jej jako broni chemicznej – ale nie martw się, toksyna ta NIE jest obecna w oleju
Rozmiar tekstu:

Według dr Mercoli

Większość osób zdaje sobie sprawę, że olej rycynowy jest czasem stosowany jako środek zaradczy przy zaparciach.

Lecz nie każdy wie o tym, że stosowany jest on również jako lek przeciwwirusowy, przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczy oraz że jest on też stosowany miejscowo w leczeniu różnych chorób skóry, łagodzenia dolegliwości bólowych i stymulowania układu odpornościowego.

Jednak niezależnie od tego, co sugerują wyniki niektórych badań, należy zachować daleko posuniętą ostrożność podczas eksperymentowania z olejem rycynowym, ponieważ dotyczące go dowody naukowe są delikatnie mówiąc skąpe, a istnieją udokumentowane doniesienia o nieprzyjemnych skutkach ubocznych doświadczanych przez niektórych użytkowników.

Historia nasion rącznika: Ricinus Communis

Olej rycynowy pozyskiwany jest z nasion rącznika, Ricinus communis, które mają bardzo nietypowy skład chemiczny. Olej rycynowy jest trójglicerydem, składającym się z kwasów tłuszczowych, z których 90% stanowi kwas rycynolowy.

Ten wyjątkowy kwas tłuszczowy występuje w niższych stężeniach w nasionach kilku innych roślin i ich olejach (0,27% w oleju z nasion bawełny i 0,03% w oleju sojowym) i uważa się, że to on jest odpowiedzialny za wyjątkowe właściwości lecznicze oleju rącznikowego. Rącznik pochodzi z Indii.

Przed wiekami roślinę tę nazwano "Palma Christe", ponieważ jej liście podobno przypominają dłoń Chrystusa. Skojarzenie to powstało prawdopodobnie z szacunku ludzi do leczniczych właściwości tej rośliny.

Olej rycynowy został później zaadaptowany do użytku leczniczego w starożytnym Egipcie, Chinach, Persji, Afryce, Grecji, Rzymie, a następnie w XVII wieku w Europie i obu Amerykach. Olej rycynowy jest obecnie szeroko stosowany w przemyśle. Łodyga rącznika jest wykorzystywana w przemyśle włókienniczym, szczególnie w Rosji, gdzie olej rycynowy jest znany pod nazwą "Kastorka".

Olej rycynowy ma bardzo stałą lepkość i nie zamarza, co czyni go idealnym olejem do smarowania urządzeń w bardzo zimnym klimacie. Nowoczesne nielecznicze zastosowania do oleju rycynowego obejmują:

  • Dodatek do żywności i środek aromatyzujący
  • Inhibitor pleśni
  • Składnik produktów do pielęgnacji skóry i kosmetyków (szminki, szampony, mydło i inne)
  • Zastosowanie w produkcji tworzyw sztucznych, gum, żywic syntetycznych, włókien, farb, lakierów, smarów, uszczelniaczy, barwników i skór; firma produkująca smary Castrol wzięła swoją nazwę od oleju rycynowego

Olej rycynowy został po raz pierwszy użyty jako smar do części samolotów podczas I wojny światowej. Tak więc olej rycynowy ma wiele przydatnych zastosowań przemysłowych. Ale czy wiesz, że nasiona rącznika, z którego produkowany jest olej rycynowy, mogą być ŚMIERTELNE?

Część nasion rącznika leczy, lecz inna ich część zabija!

Silna toksyna o nazwie rycyna jest produkowana z białka zawartego w nasionach rącznika, a po przyjęciu przez człowieka (doustnie, donosowo lub dożylnie) dostaje się ona do rybosomów w komórkach, gdzie zapobiega syntezie białek, co niszczy komórki. Rycyna powstaje z "zacieru", który jest pozostałością po przetworzeniu nasion rącznika na olej.

Zaledwie 1 miligram rycyny jest śmiertelny w przypadku absorpcji wziewnej lub połknięcia, a jeszcze mniejsza ilość w przypadku wstrzyknięcia. Spożycie zaledwie 5-10 nasion rącznika byłoby śmiertelne.

Na zatrucie rycyną nie ma antidotum, dlatego stosowano ją jako chemiczny środek bojowy. Chociaż z nasion rośliny rącznika pochodzi tak silna toksyna, to sam olej rycynowy nie jest uważany za niebezpieczny.

Zgodnie z raportem końcowym na temat oleju rycynowego opracowanym przez International Journal of Toxicology, nie trzeba się martwić, że olej rycynowy może być skażony rycyną, ponieważ rycyna nie "przenika" do oleju rycynowego.

Olej rycynowy jest popularnym składnikiem produktów kosmetycznych od wielu lat, bez żadnych niebezpiecznych incydentów. Na przykład, olej rycynowy i uwodorniony olej rycynowy były stosowane odpowiednio aż w 769 i 202 produktach kosmetycznych w roku 2002.

Komisja Ekspertów ds. Żywności i Rolnictwa (FAO) /Komisja ekspertów ds. Dodatków do żywności Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ustanowiła dopuszczalne dzienne spożycie oleju rycynowego na 0,7 mg/kg masy ciała. Odpowiada to mniej więcej jednej łyżce stołowej dla dorosłych i jednej łyżeczce dla dzieci.

Przyjmowanie oleju rycynowego doustnie zazwyczaj powoduje "oczyszczenie" przewodu pokarmowego w ciągu około czterech do sześciu godzin.

Według International Castor Oil Association (Międzynarodowego Towarzystwa Oleju Rycynowego), badania nad olejem rycynowym, w których ludzie otrzymywali olej rycynowy w stężeniu wynoszącym nawet 10% przez okres 90 dni, nie wywoływały żadnych szkodliwych skutków.

Pomimo faktu, że US FDA i Międzynarodowe Towarzystwo Oleju Rycynowego uważają, że olej rycynowy jest bezpieczny, jeśli masz zamiar go wypróbować – to tak jak wspomniałem wcześniej – zachowaj ostrożność, ponieważ zgłaszane są skutki uboczne.

Olej rycynowy NIE jest pozbawiony skutków ubocznych

Roślina rącznik

Najczęściej zgłaszane skutki uboczne oleju rycynowego to reakcje skórne i zaburzenia żołądkowo-jelitowe, co nie jest zaskakujące, biorąc pod uwagę silne działanie tego oleju na ścianki jelit.

Olej rycynowy rozkłada się w jelicie cienkim na kwas rycynolowy, który działa drażniąco na błony śluzowe jelit.

Dzięki temu działaniu olej rycynowy ma zdolność likwidowania zaprać – ale jest to również powód, dla którego niektóre osoby zgłaszają dyskomfort trawienny, biegunkę i inne niepożądane dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Jeśli cierpisz na skurcze jelit, zespół jelita drażliwego, wrzody, zapalenie uchyłków, hemoroidy, zapalenie okrężnicy lub jeśli niedawno przechodziłeś operację, to prawdopodobnie powinieneś unikać oleju rycynowego z powodu możliwości wystąpienia tych niepożądanych reakcji.

Chociaż olej rycynowy był tradycyjnie stosowany w celu wywołania porodu u zdrowych ciężarnych kobiet, odnotowano częste doniesienia o nudnościach, w tym jedno badanie z 2001 roku wykazało, że mdłości po zastosowaniu oleju rycynowego były doświadczane niemal przez wszystkie kobiety.

Domowy środek, znany i stosowany przez tysiąclecia

Pomimo możliwości wystąpienia negatywnych skutków ubocznych, mieszkańcy Indii tradycyjnie gotowali nasiona lub łuski rącznika w mleku i wodzie, a następnie spożywali napar w celu złagodzenia artretyzmu, bólu dolnego odcinka pleców i rwy kulszowej. Jak twierdzi w swoim artykule Williams, rośliny z rodziny rącznika są szeroko stosowane w Indiach jako remedium na wiele dolegliwości zdrowotnych, w tym:

  • Zaparcia
  • Czerwonka
  • Choroby zapalne jelit
  • Infekcje pęcherza i pochwy
  • Astma

Nowoczesne zastosowania lecznicze oleju rycynowego

Ogólnie lecznicze właściwości oleju rycynowego wykorzystywane są w następujących pięciu kategoriach działania:

  1. Dolegliwości żołądkowo-jelitowe
  2. Środek przeciwdrobnoustrojowy (przeciwbakteryjny, przeciwwirusowy i przeciwgrzybiczy)
  3. Środek stymulujący poród
  4. Środek przeciwzapalny i przeciwbólowy
  5. Środek stymulujący układ odpornościowy i limfatyczny

Właściwości oleju rycynowego można wykorzystać przez jego stosowanie miejscowe, co wydaje się być skuteczne w różnych problemach ze skórą, takich jak rogowacenie, dermatoza, rany, trądzik, grzybica, brodawki i inne infekcje skóry, łojowe torbiele, swędzenie, a nawet utrata włosów.

Olej rycynowy i rycynolowy zwiększają również wchłanianie innych środków poprzez skórę. Olej rycynowy wydaje się też być obiecujący w leczeniu raka.

Wczesne badania kliniczne sugerują również, że rycyna połączona z przeciwciałem, aby ograniczyć tę truciznę tylko do komórek złośliwych, przyczynia się do kurczenia się nowotworu u pacjentów z chłoniakiem. Olej rycynowy jest tradycyjnie stosowany w leczeniu wszystkich wymienionych niżej schorzeń.

Chociaż osobiście z pewnością nie jestem w stanie potwierdzić skuteczności oleju rycynowego we wszystkich poniższych dolegliwościach i chorobach (ponieważ jak dotąd nie ma wystarczających badań), wymieniam je tutaj dla zilustrowania szerokiej gamy możliwości tego oleju.

Stwardnienie rozsiane

Choroba Parkinsona

Porażenie mózgowe

Artretyzm

Migrena i inne bóle głowy

Zapalenie pęcherzyka żółciowego

Padaczka

Choroby wątroby, w tym marskość wątroby

Twardzina (sklerodermia)

Zapalenie wyrostka robaczkowego, zapalenie okrężnicy i inne problemy jelitowe

AIDS

Detoksykacja

Rak

Podrażnienie oczu

Problemy ginekologiczne

Badania potwierdzają skuteczność oleju rycynowego jako środka przeciwdrobnoustrojowego, przeciwzapalnego i stymulującego układ odpornościowy

Wyniki badań nad olejem rycynowym są trudne do znalezienia, ale udało mi się wyszukać kilka godnych uwagi, które podsumowałem w poniższej tabeli.

Wykazano, że olej rycynowy wywiera silne działanie hamujące na niektóre nowotwory.

Badanie przeprowadzone w Indiach w 2011 roku wykazało, że ekstrakt z liści rącznika wykazuje lepszą aktywność przeciwbakteryjną zarówno wobec bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych niż gentamycyna (standardowe porównanie).

Badanie z 2010 roku wykazało, że okłady z oleju rycynowego mogą być skutecznym środkiem likwidowania zaparć u osób starszych.

Badanie z 2009 roku wykazało, że olej rycynowy skutecznie łagodzi objawy zapalenia stawów.

W roku 1999 przeprowadzono badanie w celu ustalenia, czy olej rycynowy zastosowany miejscowo pobudza układ limfatyczny. Wyniki były pozytywne. Po dwugodzinnej aplikacji okładu z oleju rycynowego, nastąpił znaczny wzrost liczby komórek T-11, który utrzymywał się jeszcze w ciągu siedmiu godzin po zabiegu.

W badaniu z roku 2000 nad wpływem kwasu rycynolowego na stany zapalne naukowcy odkryli, że posiada on właściwości przeciwzapalne "podobne do kapsaicyny".

Pacjenci z zapaleniem skóry mogą wykazywać pozytywne reakcje na olej rycynowy lub kwas rycynolowy.

Olej rycynowy może leczyć poprzez wzmacnianie układu limfatycznego

Jedną z bardziej korzystnych właściwości prozdrowotnych oleju rycynowego – jeśli jest ona prawdziwa – jest wspomaganie układu odpornościowego. Co więcej, ta właściwość lecznicza nie wymaga spożywania oleju, gdyż wystarczy zastosować go zewnętrznie.

Korzyści płynące z okładów z oleju rycynowego zostały spopularyzowane przez zmarłego uzdrawiacza duchowego Edgara Cayce'a, a następnie badane przez lekarza podstawowej opieki zdrowotnej Williama McGareya z Phoenix w Arizonie, zwolennika pracy Cayce'a i autora książki The Oil That Heals (Olej, który leczy).

McGarey twierdzi, że przy właściwym zastosowaniu, okłady z oleju rycynowego poprawiają funkcjonowanie grasicy i innych narządów układu odpornościowego. Mówiąc konkretniej, wykazał on w dwóch oddzielnych badaniach, że pacjenci stosujący okłady z oleju rycynowego na brzuch mieli znaczny wzrost produkcji limfocytów w porównaniu z pacjentami, u których zastosowano placebo.

Limfocyty są komórkami układu odpornościowego zwalczającymi choroby i są wytwarzane i przechowywane głównie w narządach układu limfatycznego (grasica, śledziona i węzły chłonne). Setki kilometrów kanalików limfatycznych pozwala na zbieranie odpadów z tkanek i transportowanie ich do krwi w celu eliminacji – proces ten nazywany jest drenażem limfatycznym.

Kiedy układ limfatyczny nie działa prawidłowo, odpady i toksyny mogą gromadzić się w organizmie i wywoływać choroby.

Zatory w przepływie limfy są głównym czynnikiem prowadzącym do stanów zapalnych i chorób. Tutaj właśnie przychodzi z pomocą olej rycynowy. Gdy olej rycynowy jest wchłaniany przez skórę (zgodnie z tym, co twierdzą Cayce i McGarey), liczba limfocytów wzrasta. Zwiększona ilość limfocytów pozwala na przyspieszone usuwanie toksyn z tkanek, co sprzyja leczeniu.

Olej rycynowy stosowany zewnętrznie

Istnieje kilka sposobów stosowania oleju rycynowego zewnętrznie. Można po prostu wcierać olej rycynowy w dotknięty chorobą obszar skóry. Można też przykleić na skórę plaster nasączony olejem rycynowym, jeśli tylko niewielki obszar wymaga leczenia.

W przypadku większych lub bardziej systemowych zastosowań, olej rycynowy może być stosowany jako olej do masażu, który jest szczególnie skuteczny, gdy zostanie zastosowany wzdłuż kręgosłupa i wzdłuż dróg drenażu limfatycznego. Lecz bez wątpienia najbardziej skuteczną formą terapii olejem rycynowym są okłady. Aby zrobić okład z oleju rycynowego, potrzebne Ci będą następujące rzeczy:

  1. Wysokiej jakości tłoczony na zimno olej rycynowy (patrz ostatnia sekcja tego artykułu)
  2. Termofor z gorącą wodą lub poduszka grzejąca
  3. Arkusz plastikowej folii lub plastikowy worek na śmieci
  4. Dwie lub trzy szmatki z wełnianej lub bawełnianej flaneli lub jedna szmatka na tyle duża, aby po złożeniu na trzy zakryła cały obszar ciała poddawany zabiegowi
  5. Jeden duży stary ręcznik kąpielowy

Poniżej znajdują się instrukcje przygotowania i przeprowadzenia okładu z oleju rycynowego (według Daniela H. Chonga, ND):

  • Złóż kawałek flaneli potrójnie tak, aby wciąż był wystarczająco duży, aby zakryć całą górną część brzucha i wątrobę lub przygotuj trzy mniejsze szmatki.
  • Nasącz flanelę olejem, aby była całkowicie mokra. Olej powinien mieć temperaturę pokojową.
  • Połóż się na plecach z nogami uniesionymi lekko do góry (można podłożyć poduszkę pod kolana i nogi), połóż namoczoną w oleju flanelę bezpośrednio na brzuchu; przykryj flanelę arkuszem folii i umieść termofor na wierzchu.
  • Tak przygotowany okład przykryj starym ręcznikiem, aby nie dopuścić do utraty ciepła. Zachowaj ostrożność, aby olej nie wyciekał spod ręcznika, ponieważ może on plamić. Jeśli to konieczne, nakryj wcześniej łóżko, na którym przeprowadzasz zabieg dodatkowym ręcznikiem lub prześcieradłem.
  • Pozostaw okład na 45 do 60 minut.
  • Po zakończeniu zmyj olej ze skóry roztworem sporządzonym z dwóch łyżek sody oczyszczonej i jednego litra wody lub po prostu wodą i mydłem. (Pamiętaj, aby ręcznik wyprać oddzielnie, ponieważ olej rycynowy może spowodować, że inne ubrania będą śmierdziały, jeśli zostaną uprane razem z ręcznikiem).
  • Flanelę nasączoną olejem można ponownie użyć jeszcze kilka razy, za każdym razem dodając trochę oleju, aby utrzymać odpowiednie nasycenie okładu. Przechowuj ją w worku z zamkiem błyskawicznym lub innym plastikowym pojemniku w wygodnym miejscu, np. przy łóżku. Jeśli okład zmieni kolor, należy go wymienić.
  • Dla maksymalnej skuteczności, okład należy stosować co najmniej przez cztery kolejne dni tygodnia w kilku seriach przez okres jednego miesiąca. Pacjenci, którzy stosowali okłady codziennie, zgłaszali lepszą ich skuteczność.

Na co uważać przy zakupie oleju rycynowego

Podobnie jak w przypadku innych środków leczniczych, kupując olej rycynowy także należy zastanowić się, z jakiego źródła on pochodzi.

Większość oleju rycynowego sprzedawanego obecnie w sklepach i aptekach pozyskiwane jest z nasion rącznika, które były silnie opryskiwane pestycydami, ekstrahowane za pomocą rozpuszczalników (powszechnie stosuje się heksan), dezodoryzowane lub w inny sposób przetwarzane chemicznie, co często pozbawia olej korzystnych składników odżywczych, a nawet może zanieczyszczać go toksycznymi środkami chemicznymi.

Ponownie chciałbym tu podkreślić, że zgłaszane korzyści zdrowotne związane ze stosowaniem oleju rycynowego są bardziej anegdotyczne niż naukowe i że zgłaszano także działania niepożądane. Tak jak z każdym nowym środkiem, stosuj go ostrożnie, aby zminimalizować ryzyko jakichkolwiek nieoczekiwanych reakcji.

Zapraszam do opisywania wszelkich pozytywnych lub negatywnych doświadczeń związanych ze stosowaniem oleju rycynowego w sesji komentarzy pod artykułem. Zawsze jestem ciekaw wrażeń i doświadczeń moich czytelników z naturalnymi środkami prozdrowotnymi, więc Twoja opinia jest mile widziana.