Olejek grejpfrutowy: olejek eteryczny o właściwościach przeciwutleniających

Olejek grejpfrutowy

W skrócie

  • Jedną z najbardziej znanych zalet olejku grejpfrutowego i innych olejków cytrusowych jest ich pozytywny wpływ na układ limfatyczny, który odgrywa istotną rolę w mechanizmie detoksykacji organizmu. Stosowanie tych tych olejków może zwiększyć aktywność gruczołów limfatycznych
  • Grejpfruty są smaczne – same w sobie stanowią smakołyk i wspaniały dodatek do każdej sałatki. Są również bogate w składniki odżywcze. Podobnie jak z innych owoców cytrusowych, z grejpfruta również można zrobić olejek eteryczny, który jest bogaty w przeciwutleniacze, dzięki czemu zapewnia liczne korzyści i ma wiele zastosowań
Rozmiar tekstu:

Co to jest olejek grejpfrutowy?

Grejpfrut znany jest pod nazwami Citrus Racemosa i Citrus Maxima. Ta ostatnia została przyznana odmianom o większych owocach, aby podkreślić ich rozmiar.

Historia i pochodzenie grejpfruta owiane jest tajemnicą. Niektóre źródła podają, że owoc ten został po raz pierwszy wyhodowany na Jamajce. Później nadano mu nazwę „grejpfrut”, ponieważ wyglądał jak grona winogron wiszące na drzewach.

Olejek grejpfrutowy jest powszechnie stosowany w aromaterapii. Jest uzyskiwany ze skórki grejpfruta (Citrus paradisi), a nie z miąższu. Podobnie jak inne olejki cytrusowe, olejek grejpfrutowy uzyskuje się przez kompresję.

Zastosowania olejku grejpfrutowego

Olejek grejpfrutowy jest powszechnie znany jako środek odtruwający, ponieważ pomaga aktywować układ limfatyczny. Jest często używany do usuwania toksyn i nadmiaru płynów. Ponadto pomaga spalać tłuszcz.

Inne specyficzne zastosowania tego olejku obejmują:

  • Aromaterapię — Inhalacja olejku grejpfrutowego jest stosowana w leczeniu kaca, bóli głowy, zmęczenia i depresji.
  • Składnik produktów do pielęgnacji skóry i włosów — Olejek grejpfrutowy jest często dodawany do kremów i balsamów w celu leczenia trądziku i zapobiegania przetłuszczaniu się skóry. Wiadomo również, że pomaga zmniejszyć widoczność cellulitu. Jako składnik kosmetyków, pomaga również w pielęgnacji włosów przetłuszczających się.
  • Zmniejsza apetyt — Olejek grejpfrutowy pomaga zmniejszyć apetyt. Efekty można zintensyfikować po zmieszaniu go z olejkiem z paczuli.
  • Odświeżacz powietrza i dezodorant — Jego zapach jest podobny do owoców cytrusowych, takich jak pomarańcze i cytryny. Pomaga wyeliminować nieprzyjemne zapachy w kuchni i łazience.
  • Olejek do masażu — Stosowany jako olejek do masażu pomaga złagodzić bóle mięśni i stawów, bóle menstruacyjne i bóle głowy.

Skład olejku grejpfrutowego

Głównym składnikiem olejku grejpfrutowego jest limonen, którego zawartość waha się od 88 do 95%. Stwierdzono, że limonen – znajdujący się w skórkach grejpfruta, z których wytwarzany jest olejek – ma właściwości przeciwnowotworowe. Można go również znaleźć w innych owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze i cytryny.

Ponadto w skład olejku grejpfrutowego wchodzą: linalol, tujen, mircen, terpinen, pinen, cytronelol, aldehyd kaprynowy, octan decylu i octan nerylu.

Olejek grejpfrutowy, podobnie jak sam owoc, jest bogaty w przeciwutleniacze, zwłaszcza w witaminę C. Ponadto grejpfrut zawiera niskie stężenia innych przeciwutleniaczy, a mianowicie witaminę A i likopen.

Zalety olejku grejpfrutowego

Jedną z najbardziej znanych zalet olejku grejpfrutowego i innych olejków cytrusowych jest ich pozytywny wpływ na układ limfatyczny, który odgrywa istotną rolę w mechanizmie detoksykacji organizmu. Stosowanie tych olejków może zwiększyć aktywność gruczołów limfatycznych. Pomaga to zapobiec problemom takim jak słabe krążenie, alergie, cellulit i zatrzymywanie płynów w organizmie.

Olejek grejpfrutowy znany jest również z działania przeciwbakteryjnego. Jedno z badań wykazało, że ten olejek skutecznie hamuje rozwój bakterii takich jak Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Salmonella thyphimurium, Serratia marcescens i Proteus vulgaris.

W innym badaniu uzyskano podobne wyniki, które potwierdziły, że olejki cytrusowe skutecznie hamują rozwój bakterii takich jak Kleibsellia pneumonia, Pseudococcus i Shigella flexneri oraz grzybów takich jak Aspergillus niger, Candida albican i Penicillum chrysogenum.

Dzięki witaminie C i innym przeciwutleniaczom, olejek grejpfrutowy wspomaga układ odpornościowy i zwalcza wolne rodniki.

W rezultacie, ten olejek eteryczny pomaga zapobiegać uszkodzeniom związanym z utlenianiem, takim jak przedwczesne starzenie się, problemy ze wzrokiem (np. zwyrodnienie plamki żółtej), słaby słuch, problemy z układem nerwowym i wielu innym schorzeniom.

Do innych korzyści związanych z używaniem olejku grejpfrutowego należą:

  • Ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne, olejek grejpfrutowy pomaga w leczeniu i zapobieganiu infekcjom ran i skaleczeń. Pomaga również wyeliminować drobnoustroje, które rozwijają się w jelitach, nerkach i układzie wydalniczym.
  • Wspomaga funkcjonowanie układu hormonalnego, w szczególności prawidłowe wydzielanie hormonów i enzymów.
  • Wspomaga produkcję soków żołądkowych i żółci, co poprawia trawienie.
  • Podobnie jak inne olejki cytrusowe, olejek grejpfrutowy ma właściwości przeciwdepresyjne, dzięki czemu relaksuje i poprawia nastrój. Wykazuje również stymulujący wpływ na mózg i poprawia czujność.

Jak zrobić olejek grejpfrutowy?

Najskuteczniejszym sposobem ekstrakcji olejków z owoców cytrusowych jest tłoczenie na zimno. Chroni to korzystne związki zawarte w olejku. Ta metoda pozwala uzyskać przezroczysty, żółto-pomarańczowy olejek o zapachu świeżo obranych owoców.

Do innych metod należą: (1) destylacja z parą wodną, która może wpływać na jakość produktu oraz (2) ekstrakcja rozpuszczalnikiem, podczas której dochodzi do zanieczyszczenia olejku substancjami chemicznymi, które mogą działać szkodliwie na skórę.

Olejek grejpfrutowy jest wysoce wrażliwy na ciepło i utlenianie ze względu na zawartość limonenu. Powinien być przechowywany w szczelnym pojemniku, w ciemnym i chłodnym miejscu. Należy go umieścić z dala od bezpośredniego źródła światła i ciepła.

Olejek grejpfrutowy można zrobić samodzielnie w domu. W internecie można znaleźć kilka przewodników. Jeśli jesteś zainteresowany zrobieniem takiego olejku, poniżej opisano łatwy do zrobienia sposób:

Czego potrzebujesz

  • Grejpfruty z umiarkowanie grubą skórką;
  • Łyżka;
  • Tarka kuchenna;
  • Olej nośny np. olej migdałowy i oliwa z oliwek;
  • Mały garnek lub szklany słój (patrz Wykonanie);
  • Gaza;
  • Pojemnik z ciemnego szkła.

Wykonanie

1. Dokładnie umyj grejpfruta, ponieważ może zawierać wosk i inne syntetyczne środki konserwujące.

2. Obierz grejpfruta. Używając łyżki, zeskrob białą część owocu znajdującą się po wewnętrznej stronie skórki i wyrzuć ją. Inną opcją byłoby użycie kuchennej tarki z małymi oczkami. Jest to pomocne podczas usuwania skórki.

3. Rozłóż skórkę na talerzu i pozostaw w ciepłym miejscu na kilka dni, aby wyschła. Preferowane są mniejsze kawałki, ponieważ szybciej wysychają. Upewnij się, że skórka jest całkowicie sucha, aby olej miał bardzo mało wilgoci.

4. Następnie możesz wybrać jedną z dwóch metod. Używając garnka można wyprodukować olejek w ciągu kilku godzin, natomiast w przypadku użycia szklanego słoja, którego się nie podgrzewa, wytworzenie olejku trwa dłużej.

Metoda z wykorzystaniem garnka – umieść skórkę grejpfruta w garnku i dodaj olej nośny, tak aby pokrywał skórkę. Nie dodawaj zbyt dużo oleju nośnego, ponieważ może to wpłynąć na jakość olejku. Postaw garnek na niskim ogniu i zakryj go. Cały proces ekstrakcji zajmie co najmniej osiem godzin.

Metoda z wykorzystaniem szklanego słoja – umieść skórkę w szklanym słoju i dodaj olej nośny. Podobnie jak w przypadku metody wykorzystującej garnek, nie dodawaj zbyt wiele oleju. Uszczelnij słoik i wystaw go na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Pozostaw na około dwa tygodnie.

5. Przenieś mieszaninę do miski wyłożonej czterema lub pięcioma warstwami gazy. Wyciśnij jak najwięcej oleju do miski.

6. Przechowuj olejek w szczelnie zamkniętych, ciemnych pojemnikach. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Uwagi

  • W celu zrobienia mocniejszego olejku grejpfrutowego, dokładnie wyciśnij skórkę umieszczoną w gazie między dwoma talerzami. Umieść gazę między dwoma talerzami, na wierzchu których połóż ciężkie przedmioty, takie jak książki. Ciężar wytłoczy pozostały olejek grejpfrutowy. Pozostaw na dzień lub dwa.
  • Do produkcji olejku używaj tylko skórki, nie miąższu.

Jak działa olejek grejpfrutowy?

Olejek grejpfrutowy można wdychać przez dyfuzor, stosować miejscowo lub jako olejek do masażu. Można go również dodać do wody pitnej lub koktajli. Został zatwierdzony jako dodatek do żywności przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków, która nadała mu status GRAS, co oznacza „ogólnie uważany za bezpieczny”.

Poniżej znajdują się sposoby wykorzystania tego wyjątkowego olejku cytrusowego:

  • Użyj dwóch do trzech kropli jako olejku do masażu, aby złagodzić bóle menstruacyjne. W ten sposób może również pomóc w łagodzeniu bólu głowy, bólu mięśni i zapalenia stawów.
  • Zmniejsz objawy depresji stosując inhalację z dwóch do trzech kropli olejku. Możesz także nałożyć dwie do trzech kropli na szmatkę i wdychać.
  • Wymieszaj od jednej do dwóch kropli olejku z olejem nośnym i wmasuj w miejsca z cellulitem w sposób przypominający ugniatanie.
  • Stymuluj węzły chłonne, nakładając kilka kropli na skórę.
  • Dodaj kilka kropli do wody lub koktajli, aby wspomóc zdrowie wątroby i nerek.

Czy olejek grejpfrutowy jest bezpieczny?

Skoncentrowany olejek grejpfrutowy powinien być rozcieńczony przed użyciem. Dobrymi olejami nośnymi są olej migdałowy, jojoba, kokosowy i oliwa z oliwek.

Podczas gdy olejek grejpfrutowy ma status GRAS, nie należy go stosować wewnętrznie bez porady lub nadzoru doświadczonego lekarza lub pracownika służby zdrowia. Olejki cytrusowe mogą powodować reakcję alergiczną po zastosowaniu miejscowym.

Dlatego przed użyciem należy się upewnić czy olejek nie uczula i wykonać test skórny – w tym celu nanieś kroplę olejku na mały obszar i obserwuj, czy pojawia się reakcja.

Olejek grejpfrutowy, podobnie jak inne olejki cytrusowe, należy stosować z dużą ostrożnością, ponieważ może zwiększyć wrażliwość na światło lub promienie ultrafioletowe. To może sprawić, że będziesz bardziej podatny na problemy ze skórą, takie jak przebarwienia, brązowe plamy i piegi. Unikaj używania tego olejku przed ekspozycją na słońce.

Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem olejku grejpfrutowego. Dzieci powinny unikać stosowania olejków eterycznych z powodu wrażliwej skóry. Używanie tego olejku w obecności zwierząt domowych jest uznawane za bezpieczne, z wyjątkiem kotów. Olejek grejpfrutowy jest toksyczny dla kotów.